суббота, 29 сентября 2018 г.

Кисело зеле в бидон


Искате да приготвите кисело зеле в бидон? Ето как:

Необходими Съставки
зеле – 12 – 14 глави
морска сол – 1. 5 кг
вода

зеле

Начин на приготвяне

Зелките се почистват добре. Кочаните се вадят (най-лесно става като прободете с ножа четири пъти във формата на квадрат около кочана, косо, като върха на ножа достига до една и съща точка под кочана). Всеки кочан се пълни с 2-3 с.л. морска сол.
Зелките се нареждат възможно най-плътно в бидона с кочаните нагоре, за да не се изсипва солта. Между тях се уплътнява с половинки и четвъртинки. Залива се с вода, с разтворена в нея морска сол, докато ги покрие.
Моята пропорция се е доказала през годините – 1 с.л. сол на 1 компотен буркан вода. Затиска се отгоре с нещо, за да са потопени във водата. Аз ползвам обърната чиния с камък върху нея 🙂
След 10-тина дни започва претакането. Така и не разбрах колко пъти трябва да се прави, макар че от години слагам кисело зеле. Общо взето, когато се сетя. Но истината е, че даже и когато забравя, пак се получава хубаво хрупкаво кисело зеле. Явно най-важно е съотношението сол – вода :

0 коммент.:

Отправить комментарий