суббота, 29 сентября 2018 г.

ТУРШИЯТА – ПОЛЕЗНА ИЛИ ВРЕДНА ?


image
Всички специалисти препоръчват здравословно хранене, което се състои…


 най-вече от плодове и зеленчуци. Но дали има ефект от пълни с нитрати домати и краставици, които не растат естествено през зимния период? А и студеното време повишава изискванията към човешкия организъм. Сезонът благоприятства развитието на вирусни и бактериални инфекции, имунната система е напрегната. Тук идва на помощ народната туршийка.
Обаче има различни мнения по въпроса дали туршията е толкова полезна, колкото е и вкусна.
Дали в менюто на правилното хранене можем да включим туршиите? Според лекарите отговорът е "да“, но с едно условие: да не се хранят с туршия децата от много ранна възраст. Понеже в детска възраст се изработват вкусови качества у човека и ако от малък свикне със соленото, той ще обича солта цял живот. И тогава ще е невъзможно с възрастта да ограничи консумацията на солените храни. Още в детството да получаваш много натрий, означава да застанеш на пътя, водещ към хипертонията. Разбира се, не е фатално децата да ядат туршия, но не всеки е със здрава стомашна лигавица. А киселото и соленото, както знаем, дразнят стомаха.
Някои твърдят, че трябва напълно да се откажем от туршиите, понеже съдържат малко витамини. Обаче специалистите от европейските институти по хранене са на друго мнение. Наистина витамините са малко, но при консервирането зеленчуците запазват почти всички минерални вещества, в това число са калий, магнезий и органични киселини. А съдържащите се витамини и минерали в зеленчуците са истински природен дар, източник на здраве и бодрост за организма. Още в Древен Рим туршията е служила не само като храна, а и като лекарство.
Освен това важна съставка на зеленчуците са влакнините (неразтворими и разтворими), които имат регулиращ ефект върху функциите на червата и свързват излишния холестерол. Достатъчната консумация на влакнини с храната съдейства за намаляване на риска от редица заболявания (стомашно-чревни , хроничен запек, хемороиди, чревни дивертикули, жлъчно-каменна болест, наднормени килограми). Консумацията на хранителните влакна трябва да съставлява средно около 30-50 г на ден. Консервираните плодове съдържат мощни антиокислители, които защитават имунната ни система от вредни въздействия.
В 100г кисело зеле се съдържат 14 ккал. Максимум витамини съдържат киселото зеле и солените краставици. Разбира се. то зеленчуците минават термична обработка, загубата на полезните витамини е неизбежна. Но не можем да игнорираме и полезните свойства на туршията.
Мерки за предпазване
За да не се превърнат полезните свойства на консервираните зеленчуци във вредни, не  забравяйте следните елементарни действия:
• слагайте оцет или лимонена киселина, сол - убиват жизнедеятелността на повечето микроорганизми
•запазва се при температура, не по-висока от 6 градуса, при това не трябва да се изместват
бурканите ту на топло, ту на студено - при смяна на температурата се активизира възбудителят на ботулизъм • преди да стерилизирате бурканите, внимателно ги измийте със средство за миене на съдове или с калцинира-на сода
• задължително стерилизирайте съдовете - при 120 градуса се унищожава микрофлората и в продуктите се прекъсват биохимичните процеси
• алуминиеви съдове не се използват за туршии - вредно е за здравето
• старателно измивайте плодовете и зеленчуците
• очистените и нарязаните зеленчуци, готови за правенето на туршия, да не се пазят повече от 30 минути да не се запазва туршията повече от две години
Какво трябва да съдържа истинската туршия?
Освен задължителната съставка - саламура, тайната на добрата туршия поне наполовина зависи от подправките. В повечето случаи те определят качеството на туршията, правят особено приятни, като придават специфичен вкус и аромат. Едни и същи зеленчуци имат различен вкус благодарение на подправките. Понеже подправките нямат определена количествена норма и асортимент, открива се простор за творчески фантазии у домакините. Именно затова във всяка къща туршиите са различни. Подправките не могат да развалят никаква туршия, особено такива като копър, чесън, хрян, естрагон, босилек, чубрица, целина. Тези подправки повишават не само вкусовите качества, но и хранителната ценност на туршиите. Освен това подправките значително увеличават срока на годност. Със същата цел в туршиите се слагат листа на вишни и боровинки. Добре е да се слагат черен и червен пипер. Не трябва да се забравя, че хрянът "изяжда" чесъна, затова, ако го използвате в туршиите, увеличавайте количеството на чесън.
В останалото успехът зависи от чистотата при подготовката на продуктите и съдовете, от концентрацията на саламурата и правилната грижа при "раждането" на туршиите.
Основният процес на ферментацията става през първите 8-10 дни. Приблизително след един месец туршията е готова.
Луната и туршиите
Има и ирационални фактори, които влияят на качеството на туршиите. Неотдавна хората ги възприемаха като суеверие, но сега наличието и проявата на тези фактори е доказано експериментално. Става въпрос за следното: много отдавана е било забелязано, че туршията, приготвена при пълнолуние, не е вкусна и бързо се разваля. Зелето става меко и много кисело, краставиците - меки, празни вътре и безвкусни. Изключение съставлява само цвеклото, което в туршията става по-вкусно, ако е меко. Затова цвеклото се препоръчва да се приготвя при пълнолуние, най-добре в последната четвърт. Всички други видове туршии най-добре да се правят през новолуние, на 5-6-ия ден.
В заключение
Даже в малки количества туршията активизира обменния процес в нашия организъм. Тя улеснява храносмилането на месото и мазните ястия, помага да се избегне типичното хранене на заетите граждани - еднообразна, суха храна, която по-често се състои от сандвичи. Туршията не само витаминизира нашата храна, но и способства за бързи ферментативни процеси при храносмилането, с помощта на подправките засилва пречиствателните функции на организма.
Затова нищо в туршията не трябва да се пренебрегва - нито зеленчуците, нито саламурата (чорбата или сокът), която може да се използва в готвенето на супи вместо сол, на салати - вместо оцет, преди и по време на ядене като добавка към пържени и мазни ястия. Точно поради тази причина саламурата трябва да се приготвя изключително грижливо: разтворената в нея сол да се преварява, след това да се прецежда, за да не попадне в туршията съдържаща се в солта мръсотия и самите зеленчуци се мият няколко пъти със студена вода, а после в леко топла. Спазването на хигиенните правила ще ви осигури максимум полза след консумацията на прекрасната храна - туршията!

0 коммент.:

Отправить комментарий