вторник, 17 сентября 2019 г.

ОВЧЕ СИРЕНЕ

1. Затопля млякото на 37* 
2. Слага мая /пропорцията е писана на маята, но тя ползва само една определена, че имало менте, както каза и ти; добавя на 10л. 3-4 с.л. кисело мляко. 
3. Оставя така да се хване, без да бърка, за около 2 часа, на топло място. 
4. След като вече се е хванало, го нарязва с дълъг нож на гъсто на 2 пъти(защото млякото е в кофа), пак изчаква да започне да се цвичи. (пак около 2 часа) 
5. Сипва го в голям тензух в друга кофа(1 кат е тензуха- тя му казва цедилка), вдига нагоре и го оставя да се изцежда, като го завързва за краищата. 
6. Като спре да тече многото суроватка, се "привързва" - абе докъдето стига сиренето вътре, да се стегне отгоре за още час, да спре почти напълно да капе. 
7. Тази цедилка се слага на равно място - може дъска, може и обърната с дъното нагоре тава, после още една тава или дъска и тогава тежестта. Важно е да е много тежко. Например майка слага едно желязо от трактор. 
И тук с формата - може да се сложи цедилката със сиренето в тенекия от сирене - срязана някъде на 1/2 (това е за 1 доза от около 10л. мляко), пробита с дупки, колкото 1 ст. да може да се изтича, на външната част на дъното на която кутия има заковани 2 летви, за да може да се вдигне и да се изцежда. Тогава вътре се слага цедилката, дъсчица с размерите на тенекията да влиза вътре и затисне сиренето и тогава тежестта. Така сиренето приема формата на тенекията и е лесно за нареждане в тенекия, където трябва и да се съхранява в последствие сиренето. Качетата отдавна са рядкост, а от пластмасовите бидончета (където много хора, вкл. и мама преди време) се хваща една особена миризма. 
8. След като се изцеди (спира да капе ) вади се с тензуха и се слага в тава или тенекията, където се нарязва и осолява С ЕДРА СОЛ обилно. 
Не се полива с вода!!!!!! Два дни стои да се осолява и си пуска друга суроватка!!!!!! 
Ако ще остава в тенекията, му се изцежда суроватката, която пуска, докато се осолява!!!! и се преварява, прецежда и залива с нея. Ако е в тава, след като се е осолило, се прережда в съда, в който ще стои и се залива с преварената и прецедената суроватка. Затиска се с нещо по-голямо - да не плуват нагоре парчетата (затова най-удобно е тенекията - квадратна дъсчица и готова) и по-тежко. Ако правиш друга доза - по същия начин и допълваш съда, като накрая, когато е пълен, се притиска добре итрябва да се затвори плътно отгоре да не поема въздух. Дори майка на отвора на тенекията сипва сол. 
И след 2 месеца е узряло, но спокойно може да се хапва и преди това. 
Аз например много го обичам, докато е меко. 

Ето това е начинът, по който майка ми ПРАВИ ОВЧЕ СИРЕНЕ  

0 коммент.:

Отправить комментарий