много, защото и сред зимата гумените домати и краставици с никакъв аромат са
предпочитани от едни любимци у дома. И след няколко пролетни почиствания на
мазето, вече правя няколко вида и по малко - основно корнишони, които винаги остават
за следващата година , едва тази зима за пръв път не стигнаха и се наложи да купвам (и изпращам на Н.С.),
малко цветна туршия, малко камби, маринованата бамя, малко
маринован патладжан, на който само аз не свивам вежди и много, много лютеница.
Миналата година пробвах този маринован патладжан на Таня и ако не
беше късна есен и цена на патладжана вече 4-5 лева, бих го направила още тогава.
Може да се хапва и веднага, след като изстинат стерилизираните буркани.
Поне аз така направих, отворих един , нали все пак трябва да знам дали
количествата,
знаейки кои ще са основно консуматорите и у нас , (пък и нямам как да
стерилизирам
повече количество тук) но увеличих морковите и чесъна, защото са невероятно
вкусни с патладжаните в тази марината.
От това количество излязоха 5 буркана с винт от по 500г.
3 кг. патладжан
0.6-0.8 кг. моркови -почистени, нарязани на полу-или кръгчета
3 глави чесън - почистен, нарязани скилидките на филийки
2 връзки магданоз - ситно накълцан (пък може и едро, да се отдели )
150 мл вода
180 мл оцет
една чаша от 150 мл захар (трябваше да измеря грамажа де)
1 съвсем равна супена лъжица сол
1 литър олио за пържене***
Приготвяне:
* Патладжанът се бели, нарязва на кръгчета с дебелина 1-1.5 см, посолява и оставя
да се отцеди за час.
солта до толкова, до колкото да се разтопи захарта. Охлажда се.
* В дълбока тенджера се сипва олиото да загрее(на макс. степен на котлона).
* Кръгчетата патладжан се подсушават в мека кърпа без власинки (или няколко пласта
кухненска хартия) и приготвят за пържене - пържат се до смяна на цвета - съвсем леко
зачервяване (става много бързо). !!!Във врящото олио това става буквално за
секунди,
затова предварително подсуших цялото количество патладжан.
* Изваждат се с цедка или гевгир (или кошница от фритюрник - тук е мястото да
спомена,
че могат да се изпържат и в него, но нашия се ползва само за картофи) и пускат в
сиропа.
Там се държат, докато се изпържи цялото количество.
* Отцежда се сиропа в друг съд и се запазва.
* В бурканчетата се нареждат кръгчета патладжан, морковите, чесъна и магданоза,
редувайки се на пластове и добре притискат.
* Допълват се до горе с отделения сироп (ако трябва още), запечатват и стерилизират
за 20-25 мин.
* Веднага се изваждат и обръщат с капачките надолу да се охладят. *** Имах опасения да не стане тежък изпържения патладжан.
Но не е. За да видя колко мазнина е поел,
премерих останалото олио - налично 850 мл. За това количество патладжан 150 мл
не е много. И на вкус не е тежко. Опитайте, ще ви хареса
0 коммент.:
Отправить комментарий