среда, 17 июля 2019 г.

Маринования патладжан на Танчето














Една много вкусна, апетитна зимна салата. Пък и е време за зимнини вече. Не правя 
много, защото и сред зимата гумените домати и краставици с никакъв аромат са 
предпочитани от едни  любимци у дома. И след няколко пролетни почиствания на 
мазето, вече правя няколко вида и по малко - основно корнишоникоито винаги остават 
за следващата година , едва тази зима за пръв път не стигнаха и се наложи да купвам (и изпращам на Н.С.), 
малко цветна туршия, малко камбимаринованата бамя, малко 
маринован патладжан, на който само аз не свивам вежди и много, много лютеница.
Миналата година пробвах този маринован патладжан на Таня и smile1 ако не 
беше късна есен и цена на патладжана вече 4-5 лева, бих го направила още тогава. 
Може да се хапва и веднага, след като изстинат стерилизираните буркани. 
Поне аз така направих, отворих един blush2blush2, нали все пак трябва да знам дали 



























съм го докарала на вкус 


Това е точната рецепта на Таня. Нищо не съм променяла, само намалих 
количествата, 
знаейки кои ще са основно консуматорите и у нас smile1 , (пък и нямам как да 
стерилизирам
 повече количество тук) но увеличих морковите и чесъна, защото са невероятно 
вкусни с патладжаните в тази марината.

От това количество излязоха 5 буркана с винт от по 500г.


































3 кг. патладжан
0.6-0.8 кг. моркови -почистени, нарязани на полу-или кръгчета
3 глави чесън - почистен, нарязани скилидките на филийки
2 връзки магданоз - ситно накълцан (пък може и едро, да се отдели smile1 )
150 мл вода
180 мл оцет
една чаша от 150 мл захар (трябваше да измеря грамажа де)
1 съвсем равна супена лъжица сол
1 литър олио за пържене***

Приготвяне:
* Патладжанът се бели, нарязва на кръгчета с дебелина 1-1.5 см, посолява и оставя 
да се отцеди за час.




















* През това време в тенджера се приготвя сиропа - затопля се водата с оцета, захарта и 
солта до толкова, до колкото да се разтопи захарта. Охлажда се.
* В дълбока тенджера се сипва олиото да загрее(на макс. степен на котлона).
* Кръгчетата патладжан се подсушават в мека кърпа без власинки (или няколко пласта 
кухненска хартия) и приготвят за пържене - пържат се до смяна на цвета - съвсем леко 
зачервяване (става много бързо). !!!Във врящото олио това става буквално за 
секунди, 
затова предварително подсуших цялото количество патладжан.
* Изваждат се с цедка или гевгир (или кошница от фритюрник - тук е мястото да 
спомена, 
че могат да се изпържат и в него, но нашия се ползва само за картофи) и пускат в 
сиропа. 
Там се държат, докато се изпържи цялото количество.
* Отцежда се сиропа в друг съд и се запазва.
* В бурканчетата се нареждат кръгчета патладжан, морковите, чесъна и магданоза, 
редувайки се на пластове и добре притискат.
* Допълват се до горе с отделения сироп (ако трябва още), запечатват и стерилизират 
за 20-25 мин.
* Веднага се изваждат и обръщат с капачките надолу да се охладят. 
*** Имах опасения да не стане тежък изпържения патладжан. 
Но не е. За да видя колко мазнина е поел, 
премерих останалото олио - налично 850 мл. За това количество патладжан 150 мл 
не е много. И на вкус не е тежко. Опитайте, ще ви хареса smile1

0 коммент.:

Отправить комментарий