среда, 17 июля 2019 г.

Чуден маринован патладжан


Предлагаме Ви една авторска рецепта за абсолютно суров маринован патладжан, която ще Ви изуми с нежния и приятен вкус. Преди много време, още от времето на стария ни начин на хранене, една от любимите храни на цялото семейство беше маринования патладжан в пикантно масло. Реших да се поразровя и да узная дали няма вариант да се консумира патладжана в суров вид. За съжаление всички източници в Интернет водеха към заключението, че патладжана, зелените домати, зеления пипер (в много случаи продавания по магазините зелен пипер се оказа, че е сорт червен, който не е узрял) и картофите не могат да се ядат сурови поради наличието на токсина соланин (solanine). Тогава решихме, че няма да седим със скръстени ръце и ще си “върнем” патладжана на трапезата. Получи се една прекрасна рецепта, която трябваше да изтрае поне 1-2 дегустации, но за съжаление просто се изпари от масата в момента на първото сервиране. Много лесна за приготвяне, не изисква абсолютно никакво варене, попарване и т.н, и на всичкото отгоре и всичките токсини са изчезнали с магия. Дори в момента, докато пиша рецептата, залагам вече по-големите количества и се надявам този път да успея да консервирам няколко бурканчета за по-късно. Ето и самите продукти:
Продукти:
  • 3-4 средно големи патладжана (по възможност ненаранени и гладки)
  • морска сол
  • 1/4 чаша ябълков оцет
  • екстра върджин зехтин, слънчогледово масло
  • щипка чили (по желание)
  • 3-4 скилидки чесън (1-2 ч.л. чесън на прах) (по желание)
  • 4-5 листа кервиз (по желание)
Приготвяне:
Обелете патладжана внимателно и го нарежете на тънки ивички с ширина 0.5-1см и дължина 4-5см. На дъното на голям буркан/кутия поръсете една шепа морска сол. Наредете отгоре 2-3 пръста ивички. Поръсете още малко сол. Продължете процедурата, докато напълните буркана/кофичката с ред патладжан, ред сол. Не се притеснявайте, че не всички парченца ще са осолени. Не е необходимо да поръсвате прекалено обилно, тъй като солта ще бъде изхвърлена в края на накисването. Когато сте готови, затворете буркана/кутията с капачка/капак и раздрусайте добре за да се омеси. След първите 4-5 минути повторете раздрусването. Под влиянието на солта, патладжана ще започне да се изпича и омеква. Потеклата вода ше разтвори солта, което ще способства неговото идеално осоляване. Раздрусвайте добре съда на всеки 5 минути в течение на половин час. Изсипете вече осоления патладжан в гевгир/сито и изплакнете обилно на течаща вода за няколко минути, изстисквайки добре парченцата от поетата вода. Готовия патладжан можете да изсипите в буркан 700мл., като не го натъпквате догоре. Налейте в буркана новата марината, приготвена от оцета, чесъна, кервиза и чилито. Допълнете останалата част от буркана със зехтина или растителното масло. Затворете плътно буркана с капачка и добре го раздрусайте за 1-2 минути за да може маринатата да се омеси. Оставете така консервирания патладжан да престои в хладилник за 2-3 часа. След това време, вашата “консерва” е готова за консумация. Вече можете спокойно да си похапвате по всяко време суров патладжан, който няма да съдържа и минимални количества соламин, тъй като той се разтваря във водата по време на осоляването и при обилното изплакване с течаща вода и последвалото изстискване всичко нежелано се озовава в канализацията. Приятно похапване!

0 коммент.:

Отправить комментарий