понедельник, 10 августа 2020 г.

Солени гъби за зимата


Солени гъби за зимата

Любителите на „тихия лов“ очакват с нетърпение появата на гъбени пори. Някои предпочитат само благородни гъби, например бяла, плесен или камелина. Други не променят вкусовите си предпочитания и няма да чакат за август, когато дивите гъби се появяват близо до пънове и стволове на дървета.

При благоприятни условия медоносните гъби се наслаждават на гъбичките до октомври. Затова ревностните домакини не пропускат възможността да приготвят тези гъби за бъдеща употреба. Те ги изсушават, сол, туршия.

Подготовка отново за осоляване

Гъбите, както всички гъби, не понасят дълго съхранение. За да не се развалят, да не се увиват и да не се счупват, докато са в кошница, те веднага се рециклират, когато се приберат вкъщи.

На първо място те се сортират, изхвърлят се червеникави, обрасли, изсушени. Всички счупени парчета също се изхвърлят, тъй като е трудно да се определи тяхната идентичност.

След това се почистват от почва, листа, други отпадъци. Нарежете края на крака. За по-бързото придвижване на залепените отломки гъбите се изливат със студена вода и се държат в продължение на няколко часа. За да се предпази гъбите от изгаряне, водата се сменя няколко пъти.

След това те се измиват добре, докато водата стане напълно чиста. Проверете отново, премахвайки лошите гъби, които не са били виждани преди.

Тъй като медоносните плодове не са много големи, те не се сортират по размер. При възрастните натрошени крака се отделят от шапките и се нарязват на юфка. Големите капачки понякога се нарязват наполовина. Малки гъби осолени цяло.

Гъбите могат да бъдат осолени както студени, така и горещи. Най-якият начин е по-дълъг, но се смята за класически.

Много гъби не се нуждаят от подправки и често се осоляват без добавки. Гъбите нямат ясно изразен „гъбен” аромат, така че когато се осоляват, използват дафинов лист, чесън, копър, бахар, както и листа от касис, листа от череши и дъб. За предварително осоляване се препоръчва използването на бъчви. Но тъй като е проблематично да се получи този контейнер, домакините сълзат гъби в саксии, кофи и кутии. Ако има изба или ледник, гъбите се оставят в големи резервоари. В противен случай гъбичката се премества в стъклени буркани, запечатва се и се съхранява на хладно място или в хладилник.

Как да мариноване гъбите по студен начин

съставки:

  • приготвени медни гъби - 10 кг;
  • сол - 500 g;
  • дафинов лист - 10-20 бр.
  • бахар - 50-60 грах;
  • копър - няколко чадъра.

Методът на приготвяне

  • Гъбите внимателно почистват, измиват се в няколко води.
  • Сложете малко сол в широка тенджера или буре. Поставете върху него гъбите надолу с капачките, създавайки 2-3 слоя.
  • Налейте със сол. Заедно със солта добавете и някои подправки. Отново поставете слой гъби, сол и подправки. И така, докато контейнерът е напълно пълен.
  • Покрийте с чиста кърпа. След това натиснете с дървен кръг или плоска плоча. Натиснете кръга с ярема си. За да направите това, можете да използвате кутия, пълна с вода, или чист гранитен камък. След известно време трябва да се появи солен разтвор. Ястията се покриват с марля и се почистват на хладно място.
  • След 2-3 дни гъбите ще се утаят. Свободното пространство може да се напълни с нова порция мед, без да забравяме да сложим още сол и подправки. Не забравяйте да запазите гъбите изцяло покрити със саламура. Ако това не е достатъчно, увеличете товара. Когато се появи мухъл, той трябва да бъде напълно отстранен, тъканта трябва да се смени и кръгът да се измие.
  • Смлени солени гъби стоят за няколко дни при температура 18-20 ° С преди ферментиралата ферментация на мляко. Това може да се разбере чрез характерния аромат и кисел вкус.
  • След това покрийте съдовете с филм и ги прехвърлете в студено помещение. Гъбите ще бъдат готови след около пет седмици.

Как да солите гъбите по горещ начин: първата рецепта

съставки:

  • приготвени медни гъби - 10 кг;
  • сол - 500 g;
  • дафинов лист - 20 г;
  • зелен копър - 200 g;
  • лук - 150 г;
  • дафинов лист - 20 гр.

Методът на приготвяне

  • Гъбите почистват и изплакват добре. Разделете капачките на краката. Краката са нарязани под формата на юфка. Смесва се с капачки.
  • Потопете гъбите в кипяща вода и гответе за 20 минути от момента на кипене. Свалете появяващата се пяна. Ако има много гъби, потапяйте всяка партида в чиста вода и изливайте използваната вода.
  • Варени гъби, сложете на сито и охладете.
  • Поставете някои подправки на дъното на съда или варела. Поставете гъби върху тях с капачките надолу, създавайки слой от не повече от 5 см. Поръсете ги със сол и подправки.
  • Поставете гъбите, солта и подправките отново. Така попълнете целия контейнер.
  • Покрийте гъбите с чиста кърпа, поставете кръг върху нея, натиснете надолу с товар.
  • Когато гъбите се утаят, можете да докладвате за нова партида гъби. Подобно на метода на студеното ецване, уверете се, че гъбите са напълно покрити със саламура. Периодично измивайте кръга и сменете кърпата. Вземете ястията в гъбите на хладно място. Медените гъби, осолени по горещ начин, са готови за употреба за 2-3 седмици.

Как да туршия гъби по горещ начин: втората рецепта

съставки:

  • приготвени медни гъби - 10 кг;
  • сол - 50 g на 1 l вода;
  • копър - 50 г;
  • дафинов лист - 20 бр.
  • грах от черен пипер - 30 бр.
  • карамфил - 30 бр.
  • листа от череша и касис - 40 бр.

Методът на приготвяне

  • Гъбите са чисти от отломки и пръст. Напълнете със студена вода и след това измийте обилно, като смените водата няколко пъти.
  • На малки порции се потапя в тенджера с вряща солена вода (40 г сол на 1 л вода) и бланшира за 2-3 минути. Сменете водата преди нова партида.
  • Незабавно охладете в студена вода. Това трябва да се направи така, че да не потъмняват при рязането.
  • Вземете голяма саксия и сипете вода в нея. Направете 5% физиологичен разтвор чрез добавяне на 50 g сол на литър вода. Потопете всички гъби във вряща вода и гответе за 20-25 минути - докато гъбите се спуснат до дъното и саламурата е чиста.
  • Варени гъби, сложете на сито и охладете.
  • В голям контейнер (тиган, буре) поставете гъбите, осеяни с подправки и подправки. Изсипете гъби бульон. Тя трябва да бъде до 25% от теглото на гъбите. Покрийте съдовете с капак и почистете на студено място. Гъбите ще бъдат готови за ядене за 25-30 дни.

Бележка към домакинята

  • По подобен начин гъбите могат да бъдат осолени в стъклени буркани.
  • Когато се осоляват гъби в големи количества, понякога има проблем с тяхното съхранение. В този случай, прехвърлете напълно осолените гъби в бурканите заедно с подправките, налейте маринована марихуана до върха, покрийте със стерилни капачки и запечатайте печата. Тези гъби могат да се съхраняват при стайна температура.

0 коммент.:

Отправить комментарий