вторник, 2 октября 2018 г.

Хайде на туршиите


Необходими продукти: 10 кафени лъжици сол, 10 чаени лъжици захар,
10 супени лъжици олио, 10 супени лъжици оцет винен, 10 бр. камби червени

Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме камбите - 10 броя камби са около 1 кг.
Нареждаме ги в тавичка и във всяка една слагаме 1 с. л. оцет, 1 с. л. олио, 1 ч. л. захар и 1 к.л. сол. Печем ги на силна фурна. Трябва да си останат твърди, защото при стерилизирането допълнително омекват, а е хубаво да са леко хрупкави. Нареждаме ги в буркани. Ако в тавичката има сос, получен при печенето, го разпределяме в бурканите. Стерилизираме не повече от 10 минути.



Лятна салата за зимата

Необходими продукти: 2 домата, 2 краставици, 2 жълти чушки, 1 гл. лук кромид стар, 2 с. л. сол, 1 с. л. захар, 2 с.л. олио, 2 с. л. оцет, 1 вр. магданоз пресен. Посочените количества са за 1 буркан.

Начин на приготвяне: Измиваме всички зеленчуци и ги нарязваме като за салата. В чистите буркани наливаме на дъното олиото, дребно нарязания магданоз, след което редим зеленчуците, отгоре може да сложим и „чадърче“ копър. Слагаме солта, захарта и оцета и заливаме с вряла вода. Затваряме и стерилизираме за 15 минути.



Мързелива туршия

Необходими продукти: зеленчуци по избор - зеле, моркови, камби, чорбаджийски чушки, зелени домати, целина с корена, обелени скилидки чесън, захар, оцет, сол, аспирин

Начин на приготвяне: Количествата и пропорциите на зеленчуците са по желание. В 3-литров буркан се налива до долния ръб оцет, добавят се 4 с.л. сол, 4 с. л. захар и 4 аспирина. Зелето се нарязва на парчета колкото да минат през отвора на буркана, слагате няколко парчета от зелето, моркови, чушки, нарязани зелени домати, нарязани камби, 5-6 скилидки чесън и нарязана целина - редите си ги по ваш вкус, заливате с вода, оставете една нощ да престои, защото продуктите поемат от водата и тя спада, долейте вода и запечатвате (може и с пластмасови капачки). Разклащате бурканите да се смесят съставките с водата хубаво и прибирате в мазето или килера на хладно.
* За буркани от 1.8 л се слагат по 2 с. л. сол, 2 с.л. захар, 2 аспирина и оцет пак до долния ръб.



Хрупкава туршия, готова за ядене след 3 дни

Необходими продукти: червени месести чушки или камби, голяма глава карфиол, 1 зелка, моркови, зелени домати, корнишони (дребни), целина - глава, стебла, листа, чесън, твърдо черно грозде.
Марината за бидонче от 10 л: 3,7 л вода, 1,1 л 6% винен оцет, 500 г захар,
200 г сол, черен пипер и бахар

Начин на приготвяне: Чушките, зелето и зелените домати режа на едри хапки, а морковите, главата целина и стъблата - на правоъгълници, с размери около 1 на 3-4 см. Карфиола на розички, а всички останали зеленчуци и гроздето - цели. Всички продукти се разбъркват добре и се слагат в съда, в който ще се съхраняват, като се притискат хубаво.

За марината: В голяма тенджера завират водата и оцетът, слага се черният пипер и бахарът. Захарта и солта се прибавят, след като се затопли течността. Маринатата се бърка непрекъснато, за да не загорят захарта и солта. Когато маринатата заври добре, се изсипва гореща върху зеленчуците в бидона. Съдът се затваря добре и се оставя на хладно място.

Туршията е готова за ядене след 3 дни.



Бърза царска туршия

Необходими продукти: 10 кг зеленчук (чушки, камби, карфиол, зелени домати, моркови, целина), 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сол, 10 г салицил (20 аспирина)

Начин на приготвяне: Съотношението на зеленчуците е по желание. Маринатата не се вари - съставките се разбъркват, докато се стопят солта и захарта. Зеленчуците се нарязват, заливат се със студена марината, слага се салицилът (аспиринът). Обърква се хубаво, престоява една нощ, нарежда се в буркани, запечатват се. Не се стерилизира.

0 коммент.:

Отправить комментарий