пятница, 12 октября 2018 г.

ОБИКНОВЕНА / СЕЛСКА/ ТУРШИЯ В БИДОН




   Тази година съпругът ми ще и е майстор .
Моята работа бе единствено и само да надникна с апарата в бидончето и да щракна, докато той грижливо я тъкмеше :).
Можете да сложите :
зеле
карфиол
краставички
моркови
зелени доматчета
есенни круши
малки динчета
зелени чушки
дюли
ябълки
През годините съм слагала какво ли не, но тази година ще са само тези продукти, които написах  по- дебело :). 
Редите добре измитите и почистени зеленчуци / зелените чушки се дупчат с игла, за да може саламурата да влезе в тях и да втасат/ и ги заливате с вода и морска сол като на всеки 1 литър вода слагате 40  гр морска сол./
Туршията започва да се претака от третия ден нататък в продължение на десетина дни и точно тогава, когато усетите нейната " готовност", трябва да сложите натриев бензоат, за да я пресечете, иначе ще се развали/ смие/. На литър течност/ а не на обем на бидона/ се слага 1 гр бензоат.
 След слагането на бензоата туршията се претака поне още три дни, за да може да се разтвори консервантът. Сокът остава бистър и самата туршия/ или кисело зеле/ е трайна и хрупкава  до март- април, ако тя е съхранявана в мазе, а не в килер.
ВКУСНА Е , ЗАСЛУЖАВА СИ ДА Я ОПИТАТЕ!

15 октомври 2011 г
................................................
Тази година/ по препоръка на един човек от коментарите под рецептата/ я пресекохме с чист спирт.
Засега е супер.

ноември 2015 г

42 коментара:

  1. Опитвали ли сте да консервирате трушията вместо с натриев бензоат със семе от синап? Около 50 гр синапено семе се савива в тензухено парче и се връзва като тампон.
    Отговор
  2. Не, не съм. Благодарна съм за идеята от Ваша страна, чувала съм я и преди, но все я подминавам. Аз вече не ям такива туршии, защото от солта получавам отоци, но съпругът ми отново иска да си направи и ще настоявам да не ползва повече подобни химии, а даровете от природата. Благодаря! :) Поздрави!
    Отговор
  3. Здравейте..рецептата е много хубава и лесна,точно каквато търсех..но може ли да се сложи аспирин вместо този бензоат?Защото аз съм в чужбина и тук не мога да го намеря...И как ще стане рецептата тогава,как да я направя с аспирина ?Благодаря ви много и поздрави сърдечни!
    Отговор
  4. Здравей, Албена! Да, може и с аспирин, той също е консервант и в миналите години съм пресичала ферментацията на туршията с него. На около килограм смес, която включва зеленчук и сок, съм слагала 3 аспирина, но малко преди тя да е напълно втасала. Разтвори го предварително в малко сок и го излей в бидона, след което претакай няколко пъти за деня, за да се разпредели консервантът добре. На другия ден отново преточи туршията веднъж- два и спирай. Ако е хванала " бяло" отгоре- обери го и го изхвърли, но преди да сложиш аспирина. Смятам, че няма да имаш проблеми. Поздрави и успех! После сподели резултата :).
    Отговор
  5. Ползвайте Калиев Сорбат. Не оставя мирис.
    Отговор
    Отговори
    1. 1 гр. на литър обем или 3 гр на килограм зеленчук
  6. Последно , от коя химия трябва да сложа?И как точно да разбера , че е дошъл момента преди да се развали.Преди 1-2 дена ми се появи леко бяло отгоре.Да не изтърва туршията?
    Отговор
  7. Избираш си консервант и си слагаш от него, но преди да е втасала туршията напълно.
    Отговор
  8. Прочетете описанието и коментарите и сами пресметнете колко да сложите в зависимост от количеството туршия.
    Отговор
  9. Корен от хрян също е добър консервант.
    Отговор
  10. Не слагайте химикали.Няколко разцепени корена от хрян вършат същата работа.
    Отговор
  11. Благодаря много! Аз правя едни чушленца с хрян. Тази година и туршията ще направим така. Поздрави! :)
    Отговор
  12. Здравейте.Направих подобна туршия.Как да кача снимки тук.
    Отговор
  13. https://plus.google.com/photos/106234655123964144448/albums/5945831301784812433

    Ako това го видите ,ще има и още.Поздрави.
    Отговор
    Отговори
    1. Ами да, видях ги :). Браво! Поздрави и от мен! :)
  14. Ами аз съм написала- НА ЛИТЪР ОБЕМ ОТ БИДОНА.
    Поздрави! :)
    Отговор
  15. Може ли в киселото зеле като втаса да се сложи мая за кисело мляко, за да спре ферментацията?
    Отговор
  16. Не мога да отговора, не зная. Попитайте в някоя от кулинарните групи.
    Отговор
  17. Здравейте, нека споделя и моя опит: След като ферментира туршията е готова за консумация, слагам около 10-15 мл. чист спирт на литър саламура. Така се пресича ферментацията и туршията остава годна за много дълго време. Надявам се да съм бил полезен !
    Отговор
  18. Сърдечно Ви благодаря! Ще опитаме и така.
    Поздрави!
    Отговор
  19. а аз да попитам солта разтваря ли се във вода предварително или се изсипва направо в бидона
    Отговор
  20. Ива, сипвай я направо в бидона. После тя сама ще се разтвори по време на претакането.
    Отговор
  21. да попитам на чушките махате ли опашките
    Отговор
  22. да попитам на чушките махат ли се опашките или не
    Отговор
  23. Да, махам ги, но честно да Ви кажа- не ми харесват самите чушки, защото омекват и нямат хрупкавина.
    Отговор
  24. Да попитам за крушите.Зелени ли да бъдат или по узрели.Трябва ли да се дупчат или се слагат цели.
    Отговор
  25. Крушите може да са зелени или пък съвсееееем леко зазрели, ако обичате сладникавия вкус в туршиите. Не, не ги дупча, цели ги слагам.
    Отговор
  26. Как да разбера колко е един грам натриев бензоат?
    Отговор
  27. Аз имам електронна везна, която мери с точност до 1 грам. С нея отмервам грамажа.
    Отговор
  28. za presichaneto stava li kaliev permanganat?
    Отговор
  29. a koga se slaga xrjana kogato ve4e egotova li? I kolko?
    Отговор
  30. Хрян не слагам и не зная. Не мога да дам отговор.
    Отговор
  31. Спирт ако сложа в краставичките вместо бевзонат дали ще стане? Моите краставички са в шише от мин.вода 7 литра.😊 Само вода и морска сол,пак така 40 г.на 1л.вода.
    Отговор
  32. Този коментар бе премахнат от автора.
    Отговор
  33. Не мога да дам съвет за спирта. Не съм слагала никога.
    Отговор
  34. Писали сте , че тази година ще слагате спирт. Има ли резултат. Време е и аз да слагам нещо, но какво не знам?
    Отговор
  35. Не. Сложихме хрян- 2 /обелени и нарязани на 4 парчета/ корена. Установихме, че с хрян пресичането става най- добро. Сокът остава бистър.
    Отговор
  36. Кога се слага хрянът, в началото-заедно с другите зеленчуци или, когато преценим, че трябва да се пресече ферментацията?
    Отговор
  37. Вероятно късно давам своя отговор, но не съм отваряла пощата си дни наред. Хряна слагаме тогава, когато туршията е почти ферментирала.Светли празници Ви желая, Иванка!

1 комментарий: